05 ноя 2022 в 08:21 — 2 года назад

920. Лепельщина без прикрас. ДУРНОПЬЯНОМ ПАХЛИ ВОЛОСЫ ПОПУТЧИЦЫ. Полонский Анатолий

Тема: Лепельщина без прикрас     Сегодня: 1, за неделю: 3, всего: 1696

Сведения об авторе смотреть здесь.

  Мне махнули рукой: остановись! Эта была попутчица. Успел заметить через ветровое стекло густую копну черных волос. От энергичного взмаха руки они вмиг рассыпались по плечам девушки. Но остановиться здесь запрещал дорожный знак. Вон там, метров триста вперед и остановлюсь, подожду. Догадается – подбежит или подойдёт. Так и сделал. Затормозил, включил радио. В Москве у диктора был заметно тревожный голос. Он сообщал о неком ГКЧП. Поэтому и запомнилась точная дата: да, это было утро 19 августа 1991 года.

 Между тем ко мне бежала черноволосая попутчица. Что б показать, что я не уезжаю - вышел из машины. Она замедлилась, но затем снова набрала разгон.

 Встречая, я «рукі ўшыркі раскінуў”. И она, притормаживая, бухнулась в приготовленные объятия. И весело, по-свойски, на выдохе произнесла:

 - Ой, як дужа спрытна ты мяне злавіў!

 - А ты сама ўляцела, - парировал я, радуясь восточно-белорусскому диалекту, с которым она атаковала меня - “Ой, как очень ловко ты меня поймал!”

 - Я дужа замарылася – начная змена. Мы робім марожанае. Можна, я буду спаць? Вось тут, за табой…

 - Можна. Толькі адкуль  мне ведаць дзе  спыніцца, дзе табе выйсці, калі ты будзеш спаць?

 - Пад вытыркнутым дрэвам, адразу пасля Плешчаніц… І радыё выключы. Спаць буду. Потым паслухаеш.

 И мы поехали. Радио я выключил: подумаешь, какое-то там ГКЧП. У меня на заднем сиденье спит минская мороженица!

 Катил тихонько, плавно, стараясь объезжать выбоины на асфальте – в то время он был далеко не таким гладким, как сейчас.

 Попутчица крепко спала. А мне предстояло остановиться под “вытыркнутым дрэвам”. И будить не хотелось, и проехать мимо - тоже.

 Минули Плещеницы. И тут я увидел полутоннель над дорогой. Крона одного дерева – старой сосны наклонилась над асфальтом. Да и сук был явно “выторкнутый”. Так и есть: это дерево!

 Остановился так, чтоб тормоза не скрипнули. И ещё подождал, не торопясь нарушить сладкий сон попутчицы. Она спала, подложив ладошки вместо подушки под голову с густыми черными волосами.

 А проснулась сама.

 - Ой,  прыляцелі ўжо? – защебетала, взглянув на знакомое «выторкнутое дерево». Затем перешла на сиденье рядом со мной, повернула зеркальце на себя, достала расческу. Запах девичьих волос, каких-то духов заполнил автомобиль.

 - Знаешь, твои волосы дурнопьяном пахнут. Цветком этаким…

 

 Не я придумал эти слова, эту фразу. Так говорил Григорий Мелехов на сенокосе Аксинье. В момент почему-то вспомнился и роман «Тихий Дон», и кинофильм, снятый ещё в 1957 году кинорежиссером Сергеем Герасимовым. Там есть этот эпизод. Видно, крепко была похожа моя попутчица на актрису, на Элину Быстрицкую в роли Аксиньи.

 А в ответ от неё первая фраза была почти по Шолохову.

 - Ой, чаго?

 Ну, а дальше пошло продолжение в духе тех лет, лет сплошного дефицита:

  - Цяпер у магазінах шампуні няма, мыла нават няма… Пасля змены памыла галаву апошнімі кроплямі шампуню. Вось, панюхай мае валасы, калі табе так падабаецца…

 Я взял самые кончики волос и поднес к своему лицу, пригубил.

 - Ой, ну як ты цалуеш? – с огорчением сказала она. – Цалуеш, як дзеці піянерскі сцяг, калі прымаюць у піянеры.

 - А ты давно пионеркой была?

 - Ой, я даўно ўжо камсамолка… Нават камсорг цэху, актывістка!

 Между тем было заметно по интонации, что комсомолка-активистка чуток обижена на меня. Чем-то не угодил.

 Мне надо было промолчать. Я так и сделал.

 - Ну, якой жа кветкай валасы мае пахнуць? – Тихо спросила она в наступившей паузе.

 Теплая ладошка попутчицы прикоснулась к моему затылку, прижала голову к себе и окунула мое лицо в самую густую копну своих волос. Они разлились по её шее, по щекам, спрятали её закрытые глаза, горячие губы.

 Но своими поцелуями я нашел её шею, щёки, закрытые глаза, горячие губы… Причём, своей ладошкой ещё крепче прижимала мою голову к копне своих волос.

 

 День 19-го августа 1991-го запомнился. Вспоминал о том дне с доброй улыбкой. И спустя годы решил в коротенькой заметке «Сосна при дороге», этаких мини-мемуарах, увековечить его. Заметку обнародовал сайт моего коллеги и земляка Владимира Шушкевича, напечатали некоторые белорусские газеты.

 Вот эта заметка.

САСНА ПРЫ ДАРОЗЕ

 Трэба дома бываць часцей… І вось я еду з Брэста да бацькоўскага дому ў Лепель. Шлях няблізкі: за паўтысячы кіламетраў па аўтамабільнай дарозе. На выездзе з Мінска «галасуюць», просяцца ў спадарожнікі дарагія землякі. Хто да Плешчаніцаў, хто да Бягомля, а хто і да Лепеля. Ну, чаму ж не выручыць, не падвезці, не пагаварыць? І ведаю, што гаворка наша будзе на родным і такім салодкім паўночна-ўсходнім дыялекце беларускай мовы .

 - Сядай, даражэнькая, - запрашаю дзяўчыну. – Куды далёка?

 - Да бацькоў у вёску еду, - гаворыць яна. — Я сёння дужа замораная: працавала ў начную змену — марожанае вырабляем. Дазвольце, я хвілінку пасплю.

 - А як жа мне ведаць, дзе спыніцца, калі ты спаць будзеш? Куды давезці?

 - Да вытыркнутага дрэва. Як убачыце над дарогай вытыркнутае дрэва – спыніцеся, і я выйду.

 Я еду. А спадарожніца спіць соладка-соладка. Будзіць сапраўды стомленую шкада. Аднак і праехаць, мінуць яе прыпынак - таксама нікуды не варта.

 Вытыркнутае дрэва?.. Дзе яно? А дарога бяжыць і бяжыць. Паабапал яе - лес то змешаны, то чыста сасновы. Дрэў шмат, а патрэбнага не бачна.

 Праехалі паварот на Хатынь, праехалі Плешчаніцы. Шукаю вачыма «вытыркнутае дрэва». Шукаю, а яго няма.

 І тут удалечыні над дарогай заўважаю нешта падобнае на арку. Еду цішэй. І спыняюся прама пад кронай прыдарожнай сасны.

 

 Яна, бачна, і ёсць «вытыркнутае дрэва».

 - Ну, прачніся… Ці тут мы з табой? — парушаю салодкі сон спадарожніцы.

 - Ой, якраз тут. Ой, як хутка даехалі. Дзякую.

 …Яшчэ нейкі час стаю пад вытыркнутым дрэвам, праводжу позіркам дзяўчыну, якая па вузкай сцежцы паспяшалася ў сваю вёсачку за гэтым лесам.

 …Зусім звычайная гісторыя. Яна адбылася пэўны час назад. Цяцер у аб’езд Плешчаніцаў зробленая новая аўтадарога. Аднак я часта спецыяльна еду па старым бальшаку. «Вытыркнутае дрэва» па-ранейшаму стаіць над дарогай. І сцяжынка вядзе ў лясную вёсачку…

 …Будзеце ехаць з Лепеля на Мінск - завярніце на адрэзак старой дарогі на Плешчаніцы. Асфальт там добры. І вы таксама ўбачыце зялёную славутасць, якая, спадзяюся, застанецца ў памяці.

 Між іншым , нідзе такога не бачыў, хоць зведаў шмат дарог.

2017 ГОД.

 …Мемуарные заметки, мемуарная литература… Как видим, и в одном, и в другом случае одним и тем же автором написаны воспоминания об одном и том же дне, даже не полном, а о нескольких часах первой его половины. Существует мнение, что мемуарам, во всяком случае - не всем мемуарам, стоит безоговорочно верить. Во всяком случае, мемуары не являются документом, а лишь неким подспорьем к изучению документов профессиональными и добросовестными историками. В интернете имеется целая дискуссия об этом: бесчисленное множество различных мнений и серьёзных, и всяких  людей. Поучаствовать в этой бесконечной дискуссии я придумал таким вот образом. А верить или не верить воспоминаниям – это дело уже тех, кто знакомится с ними.

 …И вот совсем недавно мне позвонили.

 - Не про нас ли ты писал? – спросил женский голос. - Про выторкнутое дерево на старой дороге возле Плещениц? Случайно прочитала в интернете…

 Я узнал голос сразу.

 - Да, да про нас!..

 А спустя время мы встретились под этим выторкнутым деревом. Когда я подъехал в обговоренное время – там уже стоял автомобиль. Из него вышла она - шолоховская Аксинья. И я снова сказал:

 - Твои волосы дурнопьяном пахнут. Цветком этаким…

2022



Метки: Анатолий Полонский, трасса М3, Плещеницы

НРАВИТСЯ
3
СУПЕР
5
ХА-ХА
УХ ТЫ!
СОЧУВСТВУЮ






Лучший комментарий

05 ноя 2022 в 11:58  — 2 года назад

Марцiн , уражаны тваёй дапытлівасцю: выгледзеў сасну пры дарозе на касмічнай карце. А я і не здагадаўся такім чынам праверыць аўтара. Праўда, і думкі такой не меў, бо для мяне галоўным было тое, што напісана прыгожа, спрытна, праўдападобна, без лішніх падрабязнасцяў.

Давай, Толя, пішы яшчэ!

5


05 ноя 2022 в 08:27 — 2 года назад

Толя, першым раблю водгук. Ты - малаток. Падобным чынам мне запомніўся день Чарнобыльскай катастрофы 26 красавіка 1986 году.



05 ноя 2022 в 09:26 — 2 года назад

Дзед Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, можа і мемуар надрукуеш пра запамінальны дзень?



05 ноя 2022 в 09:56 — 2 года назад

Ну, то что не всем мемуарам можно верить, это не просто мнение, а исторический факт! Причём, ладно бы интерпретация одних и тех же событий у разных мемуаристов отличается. Это естественно. Но я несколько раз убеждался, что частенько мемуаристы "помнят" то, чего вовсе не было. И поди догадайся - это автор просто забыл детали, или нарочно сочинил чтобы повысить интерес читателей? Или ещё с какой целью, но явно написал неправду.

2


05 ноя 2022 в 11:10 — 2 года назад

СМК, лічу, што Палонскі напісаў не мемуар, а паўнавартасны мастацкі аповед, скарыстаўшы выпадак, меўшы месца з ім. Дарэчы, вытыркнутае дрэва відаць на мапе з космасу і зараз. Мастацкі твор -- не мемуар і не пратакол допыта (але і ў іх я меў задавальненне сваімі вачыма пабачыць адукаванасць і "творчы падыход" пісак), таму пісьменнік мае права на мастацкую выдумку, І гэтай выдумкі, часам, у мастакоў не больш, чым у справаздачных дакладах чарговага з´езда КПСС, ці раённага пленума піянерважатых, ці ... . А пісьменнікі-фантасты ўвогуле ўсё выдумляюць, а потым, выдуманыя імі падзеі здзяйсняюцца ў жыцці.

Цалкам згодзен з тваім меркаваннем пра мемуарыстаў. Дастаткова ўспомніць, напрыклад, мемуары маршалаў, "дорогого Леонида Ильича" і тых, да каго канкрэтна даляталі варожыя кулі.

3


05 ноя 2022 в 11:53 — 2 года назад

СМК, тваё меркаванне наконт мемуаров пацвярджае мой мемуар аб чыпвонай эры №1 "Прадв о войне: как врут мемуары":

https://blukach.by/post/362



05 ноя 2022 в 11:58 — 2 года назад

Марцiн , уражаны тваёй дапытлівасцю: выгледзеў сасну пры дарозе на касмічнай карце. А я і не здагадаўся такім чынам праверыць аўтара. Праўда, і думкі такой не меў, бо для мяне галоўным было тое, што напісана прыгожа, спрытна, праўдападобна, без лішніх падрабязнасцяў.

Давай, Толя, пішы яшчэ!

5


05 ноя 2022 в 12:01 — 2 года назад

Марцiн , а вось мемуар пра асабістыя падзеі 26 красавіка 1986 году не напішу, бо нялёгка тады давядзецца дажываць свой век.

2


05 ноя 2022 в 12:26 — 2 года назад

Дзед Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, каб не ўскладняць дажыванне свайго веку, ты пачынай так: "Гэта адбылося калі я меў легкавушку. Аднойчы вяртаўся з Мінску ў Лепель і ўзяў у Зялёным Лузе мальца да Барсукоў. Гаманкі малец апынуўся, усю дарогу галаву дурыў сваімі прыгодамі з сапрацьлеглым полам . Запомніўся мне адзін цікавы выпадак, які адбыўся як раз напярэдадні ... ". Далей пішаш, што трэба, і ты ні прычым, і не вінаваты.Улыбаюсь

4


05 ноя 2022 в 13:10 — 2 года назад

Марцiн , ты прапануеш разумны прыём для прыхоўвання свайго ўдзелу ў падзеі, якую ўзяўся апісваць. Я аднойчы яго прымяніў, распавядаючы, як мне казала адна маладзіца пра свае паходжанні падчас лекавання ў абласной бальніцы. Дык былая заўсёдніца сайту Роза сходу мяне раскусіла і напісала, што Блукач апісвае ўласныя бальнічныя прыгоды.



05 ноя 2022 в 13:12 — 2 года назад

Марцiн , вообще то я имел ввиду мемуаристов вообще. Соответственно, их творения тоже. То, что написал Анатолий, это смесь сентиментальной романтики и эротических фантазий автора. А не мемуары. А про Брежнева ты не совсем прав. Да, во всех его воспоминаниях его личные заслуги явно гипертрофированы. Однако под пулями он и ходил и ползал. И, как по мне, так он был не самый плохой из руководителей СССР.



05 ноя 2022 в 13:28 — 2 года назад

СМК, згода, як казаў С.С. Шушкевіч. Але і "не самый плохой из руководителей СССР" спрычыніўся да таго, што мы маем сёння, на жаль.

1


05 ноя 2022 в 13:53 — 2 года назад

Марцiн , согласен. Слушай, а может давай составим полный список тех, кто причастен к тому, "што мы маем сёння"? В моём варианте будут самые неожиданные для тебя фигуры. В том числе и ныне здравствующие. Или оставим это глупое дело?



05 ноя 2022 в 14:09 — 2 года назад

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, тогда не только Роза тебя раскусила. Мне кажется, что весь сайт это понял. Просто остальные проявили тактичность,а Розочка не удержалась!

2


05 ноя 2022 в 14:22 — 2 года назад

СМК, што там складаць спіс, калі самымі нечаканымі фігурамі (але не першымі) там і я, і ты, і ... .



05 ноя 2022 в 14:33 — 2 года назад

Марцiн , потому же я и предлагаю оставить это дело.



05 ноя 2022 в 14:42 — 2 года назад

Дзед Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, здаўна маю падазрэнні, што за табой арганізавана татальнае сачэнне, але не думаў, што так пільна. Ёсць іншыя прапановы: у пісьменнікаў практыкуецца рабства -- некалькі грамацеяў-неграў пішуць, друкуюць творы пад імем знакамітага гаспадара, а грошы дзеляць на ўсіх. А шчэ можна надрукаваць пад відам невядомага раней і знойдзенага табой у Тульскім архіве (ты ж там бадзяўся як раз) аповеда Буніна, ці шчэ каго.Улыбаюсь

2


05 ноя 2022 в 17:42 — 2 года назад

Марцiн , у Лепельским раёне яшчэ не было пісакі, які б не проста напісаў больш за мяне, а ў большай ступені апісаў Лепельшчыну і лепельцаў. І без неграў-памочнікаў. І ніколі не народзіцца такі дурань, які б пісаў гэтулькі дзеля забавы нейкай тысячы сваіх чытачоў-прыхільнікаў. Паколькі разумны чалавек такое рабіць не будзе, значыць, як ты заўважыў, за мной "...арганізавана татальнае сачэнне...", каб высветліць, дзе сабака закапаны.

1


05 ноя 2022 в 18:03 — 2 года назад

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, правильно! Всех помощников в шею! А соглядатаев тем более.



06 ноя 2022 в 09:49 — 2 года назад

Какие же неприятные люди - эти ГОСПОДА КРИТИКУНЫ. И то им не так, и это не эдак. Они мир по себе меряют, наврут с три короба о своей красивой жизни, и упиваются своим враньём.

И невдомёк им, что другие вспоминая о соём тайном, сокровенном душу раскрывают. А они туда яду, и больно душе, и обидно. И думается, а положу-ка я свои рукописи в дальний ящик стола, и пусть они лучше пылью покроются, зато ни один критикун не доплюнет.

2
2


06 ноя 2022 в 12:41 — 2 года назад

КИКИ. Я табе паставиу +, але не кладзи ты свае успамины у далеки ящчык. Пакрыху выкладвай. На мой погляд усе твае нарысы цикавыя. З павагай !

2


06 ноя 2022 в 16:42 — 2 года назад

КИКИ, такую псіхалогію пісакаў трапна расшыфраваў СМК. А мы не паддадзімя на наезды ўпёртых абывацеляў і іх падштурхоўвальнікаў ды адкрыем свае патаемныя скрынкі і пусцім іх змесціва на ўсеагульны прагляд. Няхай ведаюць, як жылі іхнія продкі ды прашчуры.

2


06 ноя 2022 в 17:33 — 2 года назад

Правильно Мара твоё творение сейчас дороже Пушкина, ты из скромности это не чувствуешь но поверь твой талант не умрет вместе с Михалово с колько бы бы злопыхателей не "гавкало" это единицы из зависти, что сами так не могут. Удачи.

1


06 ноя 2022 в 18:32 — 2 года назад

Уж не знаю из скромности ли, или из-за чего другого, но я действительно не вижу ничего выдающего в своих творениях. Так получается что пишу я в основном ночью, вот будто кто-то будит меня, вдруг просыпаюсь сна ни в одном глазу, зато в мозгах готовый сюжет, вроде как надиктованный, остаётся только записать. И стихи также. Только в последнее время стала ленится вставать, лежу, думаю, ворочаю мыслями, одно набегает на другое, а утром из памяти выветрилось.

Но если запишу, не думаю, что это должно считаться моим эротическим вымыслом, или неправдой Это моя прошлая жизнь, и я её интрепритирую как хочу, и никому не позволено по ней грязным сапогом. Ни у кого нет такого морального права, даже если моя жизнь ошибка, это моя ошибка, а не СМК.

1
1


06 ноя 2022 в 18:42 — 2 года назад

КИКИ, не лянуйся прачынацца сярод ночы, каб не праспаць свае начныя задумкі да раніцы. А на нядобразычліўцаў, калі такія раптам з"явяцца, не звяртай увагі. Твой Дантэс цябе не дастане, бо ты нашмат вышэйшая за яго ў жыццёвых поглядах.

2


06 ноя 2022 в 18:56 — 2 года назад

Похоже, что на этом сайте меня уже цитируют как классика... Вот думаю, гордиться или напрячься?

2




Авторизуйтесь, чтобы оставить комментарий




Темы автора





Популярные за неделю







Яндекс.Метрика
НА ГЛАВНУЮ