Сведения об авторе смотреть здесь.
Блукач оправился от наехавшего на него омикрона и задумался: куда бы податься для отрешения от сошедшего с ума мира? Надо, чтобы недалеко было, поскольку на «Мате» холодно ещё рассекать далёкие лепельские просторы, но и чтоб там ещё не бывал, иначе повторное скитание по знакомому месту не принесёт душевного удовлетворения.
Долго пялился в космическую карту, пока определил нужный лоскуток, на который доселе не ступала нога лодыря. Очень уж манит к себе петля Уллы как раз напротив ДСУ-34. Много лет она озадачивает мозг скитальца, воспалённый тягой к исследованиям природных тупиков.
Как-то давним летом попробовал обогнуть эту петлю речным берегом, сунулся в неё и сразу же отказался от сумасбродного решения: болото, непролазные кусты, камышовые джунгли, какие-то пруды у основания речной излучины. А вдруг теперь получится осуществить проваленное летнее исследование? Скованную заболоченную низменность, так же и таинственные пруды, мороз вроде как пока не должен отпустить, джунглеобразную растительность зима обязана была прижать к земле, снег, поди, пускает последние слёзы…
Практику исследования речных петель Блукач ВАЛАЦУЖНЫ приобрёл, можно сказать, с пелёнок. Больше их изучил на речке своего детства Эссе. Однако не преминул и главную реку района Уллу. В доказательство того активизирует своё исследование, свершённое 31 декабря 2015 года. Кому это интересно, жмите курсором на синюю ссылку: «1. Близко, но нас там не было. УЛЛЬСКАЯ ПЕТЛЯ». Очень поучительная информация для любителей природы и истории. Надо постараться, чтобы таким ликбезом получилось и изучение второй улльской петли.
Мороз и солнце – день чудесный. Маршрут лучше начать от мостов на Минском шоссе и двигать вверх по течению. Мосты – они и есть мосты. Все их видели. Хмыкали – ничего особенного. И никто даже не вникал в их историю. Стоп! Показываю мосты издалека. Кажется, что это один мост.
И никто, ну, почти 99 процентов обывателей, не знает, что первый мост (с монтажными фермами под ним) Лепелю достался по линии контрибуции из побеждённой Германии. Делили гитлеровское имущество, и наш город отхватил себе железнодорожный мост. Капитальный. Вот как он отличается от своего почти современного собрата, если созерцать оба моста, стоя под ними.
Продолжение истории конфискованного у вероломного агрессора моста таково. Служил он добросовестно советской власти, пока не начала зарождаться эра автомобилизации. И, поскольку мост перестал удовлетворять интенсивность движения, растущую в геометрической прогрессии, транспортных средств по причине своей узкой ширины, перед ним установили дорожные знаки с указанием преимущества движения автомобилей то ли со стороны Минска, то ли Витебска. Шли годы, и стало понятно, что и такое регламентирование дорожного движения абсурдно на оживленной автомобильной автомагистрали. Пришлось раздваивать шоссе на два рукава и на одном из них строить новый мост. Пока такое относительно давнее решение смотрится идеальным.
Вот отметьте в комментах, если кто знал такую простую историю своего края. Не сможете. Хотя, Блукач уже как-то сообщал о том в своих антинародных пасквилях. Но вы о том забыли. Поэтому ликбез получается кстати.
…Вылез Блукач из-под моста и пополз вверх по течению правым берегом. Нет, он не преувеличивает своё действо, поскольку преодолевать естественный ров и карабкаться на его заснеженный край пришлось на самом деле раком. Даже не поверил, оглянувшись на проделанный путь, что это у него получилось успешно.
А впереди Улла уходит на резкое образование петли. Вернее будет сказать: выходит из неё, поскольку бродяга сунется вверх по течению.
На левом берегу взор зафиксировал довольно уединённый и приятный пляж, на котором Блукачу посчастливилось искупаться этак почти полвека назад.
С его стороны в русло спустилась аккуратная бетонная лестница – рай для купальщиков в летнюю пору горячую.
И с левой стороны по ходу продвижения почти вплотную к речному руслу подступил длинный пруд, противоположный край которого исчезал за поворотом. Что за странный водоём? Направлен он к противоположному изгибу петли. Надо будет попробовать разгадать непонятный водный объект при завершении маршрута.
А берег такой по-весеннему уютный! Дно песчаное от самого водного уреза. Даже сапоги в себя не засасывает.
Расположение объектов соответствует карте. По правую руку появляется второй, короткий, пруд.
Из него в Уллу бобры проложили капитальную бобротрассу.
А вот и левобережная коряга, от которой Блукач фотографировал Уллу четыре месяца назад.
Как интересно! Ведь не думал, не гадал прошлой осенью, что очутится в этих местах уже весной, только с обратной стороны реки. Вон та коряга, на том берегу!
Повернул проходимец свою пустую башку налево и озадачился: почему это второй пруд от окружающего ландшафта отделяет дамба?
Взобраться на неё и осмотреться следует. М-да! Пруд имеет правильную прямоугольную форму.
Может он служит отстойником канализационных стоков? Блукач накачивает себя терпением и пускается в обход искусственного водоёма. Никаких труб и канав он в себя не принимает. Удовлетворённый отсутствием оных, бродяга вновь направляется к реке.
Легко преодолевает небольшие бобровые каналы. Переступая их, успевает подумать: «Старательно поработали грызуны – будто заправские советские мелиораторы».
И выходит бездельник к реке как раз напротив обрыва, возле которого несколько раз отлынивал прошлой осенью.
Задумался над изъеденными бобрами деревьями.
Решил: это мелочь в сравнении с повреждением природы, виданным ранее.
Пошёл дальше и пришёл к ныряльной вышке, возле которой тусовался прошлой осенью. С этого, противоположного, берега она выглядит впечатлительнее.
Выбрался из прибрежного растительного хаоса и сразу наткнулся на первый длинный пруд только с противоположного его конца.
А ведь через полста метров перпендикулярно каналу усердно бежит Улла.
И это - начало исследуемой петли. Чтобы это значило?
И тут вдруг из Блукача попёрла матерщина, которую в литературной форме наиболее цензурно будет воспроизвести следующим образом:
- Блин, блин, блин! Так пруд – это не что иное, как выкопанный гидростроителями русского царя Павла канал для исключения из маршрута Березинской водной системы неудобной для судоходства и сплава петли. Я совершил открытие в истории Лепельского края!
Конечно, блукачененавистники будут утверждать, будто знали о том давно. Но это сущее враньё! Если бы об этом звене Великого водного пути было написано хоть слово в изданиях любого пошиба, Блукач бы знал о том, поскольку в отличие от своих недоброжелателей проштудировал исключительно все, кроме архивных, печатные материалы на эту тему, а в архивах покопаться по такому поводу также не удосужился ни один лепельский обыватель. Значит – открытие это!
Но как проныра не смог добраться раньше в эти места, испугавшись болот, кустовых зарослей и травяных джунглей? Их же, по сути, нет. Сюда забирается даже детвора. Свидетельство тому - висящая над омутом тарзанка, ожидающая очередной летней эксплуатации.
Значит, скитальца однажды летом испугали и не пустили в историческое место всего лишь заросли крапивы и лиан. Но это и хорошо, поскольку такое существенное открытие было бы совершено тогда и давно позабыто. А теперь вот оно – очевидное и неоспоримое. И место удобное для обеденного привала: начало речной петли. Здесь и быть лесной корчме «Пень-колода»!
И тут вспомнил доживающий свой век скандальный журналюга, что сегодня днюха у его коллеги Тани Смоткиной из Глубокого. Восторжествовал и выкрикнул ей пожелание часто отрешаться на природе от окружающего сумасбродства.
А потом, успокоенный, потопал к исходному пункту: возложенная на самого себя обязанность исследовать улльскую петлю не только выполнена, но и перевыполнена совершением исторического открытия. По ходу продвижения уже для себя лично зафиксировал очередное открытие – третий, небольшой, пруд в охвате речной петли.
В конечной точке маршрута блудного хозяина заждался его верный конь по имени «Мат». Полелеял его любовным взглядом эксплуататор и безжалостно надавил на стартер.
Всю короткую дорогу домой в уме прокручивал только что свершённый успешный маршрут.
Как хорошо, что выбрался сегодня на природу! А висел бы дома над клавой - неизвестно когда бы узнал о существовании важной вехи лепельской истории у основания обычной улльской петли. И узнал бы ли вообще.
14 марта 2022 года.
![]() НРАВИТСЯ 11 |
![]() СУПЕР 2 |
![]() ХА-ХА |
![]() УХ ТЫ! |
![]() СОЧУВСТВУЮ |
Лучший комментарий
Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, бачу, што ты зайздросціш вышыні сталічных хмарачосаў і званарні сталічных праспектаў, і таму прапаную памяняцца са мной месцамі жыхарства на месяц, два, ... . Я з радасцю буду таптаць зарасці леташней травы, а ты папасеш, пакорміш, падоіш мой статак, хварэючы на каронавірус, пасеіш гарод, летам папасеш пчол, пакосіш-пасушыш-складзеш сена. Нуду можаш разнастаіць, напрыклад, як я за апошні месяц, соднямі за кратамі "НКВД", трыма паседжаннямі суда, якія скончыліся адлупам для апанентаў, перадачамі для вязняў, паходамі у Human Constanta і Чырвоны Крыж, каб яны дапамаглі параненаму вязьню, ... .
А калі табе не даюць спакою лаўры Шлімана, дык я не маю нічога супраціў -- шукай і знаходзь усё, што жадаеш. Сапраўдным знаходкам буду рады.
Мяркую, што дзед Блукач паспяшаўся хваліцца навуковым адкрыццём. Напрамак, выгляд, памеры і размяшчэнне сажалак не даюць падстаў, каб лічыць іх разбураным каналам для выпраствання русла Уллы. Да таго ж, вывучэнне мапы з космасу паказвае, што на рацэ зашмат пяцель, напрыклад, усходнее шашы, дзе можна зручней выпрастаць раку з меньшымі аб´ёмамі земляных работ, і, адпаведна, з большым агульным эфектам.
Маю дзве нагоды з´яўлення сажалак. Магчыма гэта былыя кар´еры, з якіх бралі грунт для будаўніцтва шашы. Можна ўдакладніць, звярнуўшыся ў архіў, дзе захоўваецца праект будаўніцтва (рэканструкцыі) шашы. Шчэ адна магчымасць з´яўлення сажалак -- гэта вынік вывазу торфу на калгасныя палеткі, што шырока практыкавалася гадоў 50 таму і для занятасці механізатараў узімку. А, магчыма, мела месца і вываз грунту і торфу.
Так што, дзед Блукач, выбачай і не крыўдуй -- я, як заўсёды, не маю намераў зневажаць і крыўдзіць цябе. Я толькі не хаваю сваіх меркаванняў, якія бываюць не да спадобы камусці, і не баюся памыліцца.
Марцiн , трэба спачатку пабыць на месцы, супаставіць убачанае з ранейшымі даследаваннямі лукаў Улы і ўжо пасля таго выказваць свае меркаванні са званарні сталічных праспектаў. Не рабі больш выказванняў сваіх, на твой погляд, разумных думак, калі і блізка не быў там, аб чым вядзецца гутарка. Твае выскачкі, каб толькі паказаць сябе, Блукач не любіць (абгрунтаванне вышэй), і раіць пісаць пра тое, што ты бачыў і маеш уласную думку адносна тэмы. А лепш за ўсё, не правакуй Блукача з мінскай далячыні, бо ты становішся падобны на правакатара з горада на Бярэзіне. Блукач раскусіў яго, абсадзіў, і правактар знік.
Блукач ВАЛАЦУЖНЫ,ты ввельмі любіш пакрытыкаваць сам сябе, але не церпіш крытыкі у свой адрас. Калі ты лічыш, што зрабіў адкрыццё, дык адкажы на наступныя пытанні.
1. Чаму напрамак той сажалкі, якую ты лічыш спрамленнем русла Улы, не супадае з напрамкам суседніх частак ракі?
2. Навошта будаўнікам спатрэбілася выкапаць яшчэ дзве сажалкі меньшых памераў?
3. Чаму будаўнікі не спрамлялі русла ракі на дзвух петлях ніжэй, на якіх трэба было б выкапаць каналы на значна меньшай адлегласці?
4. Чаму будаўнікі не спрамлялі петлі на Эсе на участку паміж Чарнаруччам і Забаеннем, а, таксама, ніжэй Забаення, якія спраміць было б прасцей, чым тую пятлю пра якую ты напісаў?
Несцерка, Блукач удзячны табе за ўвагу да яго публікацыі. Сваімі пытаннямі ты вымушаеш аксакала распачаць яшчэ большае даследванне і тым выклікаць палеміку сярод абывацеляў. Няма дурняў. Схадзі туды, памясі пласты леташняй травы (бо снегу ўжо не будзе), зафіксуй свае дзеянні на камеру, а ўжо тады спрачайся. А так ты ўпадабляешся свайму папярэдніку Марціну, якому з вышыні мінскага хмарачосу сітуацыя ў пятлі Улы бачней, чым з берагу любой з трох сажалак. Дэмагогі вы, якія не робяць кроку за мяжу Лепеля. А вось устаўляць свой пятак у любыя вандроўныя нататкі Блукача вы аматары. Скраніце свае зады з канапы і выкажыце свае меркаванні з натуры, маладзёны вы нашыя надта разумныя!
Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, ты на мяне не крыўдуй. У кожнага чалавека ёсць свае меркаванні наконт паходжання розных аб´ектау. Дык вось, на маю думку, меркаванне што гэты вадаём быў выкапаны з мэтай спрамлення Улы падпадае пад катэгорыю тых аб´ектаў, пра акія распавядаюць у праграме "Самые шокирующие гипотезы" на СТВ. Ты не адказаў ні на адно маё пытанне, таму што не ведаеш на іх адказы. Да нашых паслуг ёсць спадарожнікавыя здымкі, па якіх можна меркаваць што ты памыляешся. На тое месца ісці мне няма ніякога сэнсу, бо "мне сверху видно всё, ты так и знай". Я думаю што гэты вадаём - гэта старарэчча, альбо выкапаны ужо у нашы часы.
Прывяду адзін прыклад. Ты, напэўна, ведаеш доўгае узвышша паміж Бяседамі, Гарадцом і Сітнікамі. Яно пачынаецца у раёне былога торфзавода і цягнецца амаль да дарогі з Гарадца на Бяседы. Калі я быў яшчэ юнаком, некаторыя з маіх знаёмых казалі, што гэта насып, які быў зроблены для пракладкі чыгункі. Я быў з гэтым не згодны, таму што гэта узвышша было рознае па сваёй вышыні і шырыні у розных месцах, да таго ж там былі павароты занадта крутыя для чыгункі, але даказаць гэта не мог. Калі з´явілася магчымасць прайсці гэтае узвышша з навігатарам, я упэўніўся што мае знаёмыя памыляліся. Я думаю што такога кшталту узвышшы былі створаны ледніком. Нажаль трэк у мяне не захаваўся.
Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, бачу, што ты зайздросціш вышыні сталічных хмарачосаў і званарні сталічных праспектаў, і таму прапаную памяняцца са мной месцамі жыхарства на месяц, два, ... . Я з радасцю буду таптаць зарасці леташней травы, а ты папасеш, пакорміш, падоіш мой статак, хварэючы на каронавірус, пасеіш гарод, летам папасеш пчол, пакосіш-пасушыш-складзеш сена. Нуду можаш разнастаіць, напрыклад, як я за апошні месяц, соднямі за кратамі "НКВД", трыма паседжаннямі суда, якія скончыліся адлупам для апанентаў, перадачамі для вязняў, паходамі у Human Constanta і Чырвоны Крыж, каб яны дапамаглі параненаму вязьню, ... .
А калі табе не даюць спакою лаўры Шлімана, дык я не маю нічога супраціў -- шукай і знаходзь усё, што жадаеш. Сапраўдным знаходкам буду рады.
Валодзя. Валацуга! Як мне здаецца ты напрасна абижаеешся на Мартина . у яго тонки гумар. И я, чытаючы яго ком. , дажа ухмыляюся.
А ён вядзець, мусиць, вяликую сель. гаспадарку., якуюб мы з табой и не асилилиб.
А яшчо и страдаець за свае пОгляды!!!
Працягну далей, а то комп. усё скинуу , што писау раней
Я, аб тых "угрозах", што ты писау яму, я хацеу и раней написаць табе, АЛЕ усё "ЯК тады".
Жадаю табе крыху больш гумару у тваим успрыманни.
Марцiн , Несцерка, Микола Паравоз, няўжо па тэксце паста і стылю яго падачы было не зразумела, што адкрыццё доўгай сажалкі паўз аснову пятлі Улы як спрамляльнага каналу Бярэзінскай воднай сістэмы навукова неабгрунтаванае, заснаванае на ўласных меркаваннях і прыкідках. А такія адкрыцці ў цывілізаваным свеце лічацца гіпотэзамі. І гіпотэза ў дадзеным выпадку мае права быць. А гістарычнае адкрыццё? Няхай над тым ламаюць галовы спецыяльна навучаныя людзі. А вось сутнасць паста выкананая цалкам: паглядзіце на яго тэму, ці, калі казаць па-газетнаму, рубрыку: "Лікбез для абывацеляў". І ён выкананы, што відавочка па спрэчках тых, хто раней слыхам не чуў пра існаванне такіх аб´ектаў.
Несцерка, прыемна было ўбачыць твой падабайкавы плюс майму апошняму каменту. Зразумелі, нарэшце, адзін другога. Чакай паслязаўтра (на заўтра, мабыць, не паспею аформіць мае сёняшнія бадзянні па трэцяй пятлі Улы).
Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, я удзячны табе за твае расповяды пра блуканні і падарожжы, таму што я сам аматар пабадзяцца па наваколлі і мне заўсёды цікава чытать тое што ты пішаш. Розніца нашых блуканняў у тым што я звычайна выбіраюся у лес ці да вады з мэтай вярнуцца дадому не з пустымі рукамі. Калі пашанцуе з рыбай, грыбамі ці ягадамі. Бывае што як і ты вязу дадому меньш чым з дому вёз, але ж вяртаюся заўсёды з добрым настроем, не гледзячы на стомленасць. Я таксама люблю пабываць у незнаёмых мясцінах, а вось пісаць не люблю. Можа таму я, у адрозненне ад цябе, і адпрацаваў амаль усё жыцце з металам.
Прабач, што я не паверыў у тваё адкрыцце, але ж кожны чалавек разажае па свойму.
Несцерка, дык тое было і не прэтэнзія на адкрыццё, а ўсяго толькі гіпотэза на яго. І я таксама рад быў бы ўзяць вуду і скарыстаць бадзянне з карысцю для сям?і, вярнуўшыся дахаты са здабычай. Паспрабаваў па вясне так і зрабіць. Але вудзіў нядоўга, бо дужа хацелася праехаць шляхам даўнінай у паўстагоддзе ад Забаенскіх да Жыдоўскіх могілак. У выніку так усадзіў "Мат" у бездараж, што ледзь вывалак яго з балота. А ўсё таму, што цяга да навізны пераўзыходзіць разумнае памкненне да выгоды. Вось і сёння мясіў кустоўе па чарговай пятлі Улы, якое не прапусціць дурня ўлетку. Нагараваўся, нацярпеўся, змок ушчэнт, аднак застаўся дужа задаволены ажыццяўленнем задумкі. Аб тым будзе расповед паслязаўтра.
Несцерка, прыклад сказанаму вышэй. Сусед, бачачы, як рыхтую "Мат" да выезду, спытаў, куды збіраюся. Адказаў, каб не атрымаць дадатковых пытанняў:
- На балота.
- Журавіны збіраць будзеш? - усё адно пацікавіўся.
- А дзе ты бачыў, каб гультай ягады збіраў? - адказаў яму.
- Дык, а што тады рабіць там будзеш?
- Абедаць, - адказаў.
Вядома, чалавек таго не зразумеў, аднак больш пытанняў не задаваў. Рашыў: што даведаешся ад дурня?
Доброго времени суток!
Блукач хочу тебя разочаровать по поводу двух маленьких водоёмов.
В начале 90-х Их вырыли работники ДСУ-34 по заданию их начальника. В то время после О.И. Шаманиди это был Браславский. Его имя и отчество я не вспомню потому как в это время уже не работал в организации. В то время был повсеместный дефицыт на всё. Включая продукты питания. И вот молодой руководитель задумал вырыть пруды для разведения рыбы по моему карпа. Подтвердить это могут старые работники ветераны ДСУ. Но что то не сраслось. Планам не суждено было воплотится. Да, а насчёт коряги в реке. Когда-то в 70-ые она была деревом на самой кромке берега. Половина его корней была в реке, под берегом в его корнях всегда пряталась рыба. Мы пацанами ныряли с маской и подводным ружьём за ней.
Yuroc, цяпер зразумела, адкуль дамбы вакол дзвюх меншых сажалак. Дзякуй за інфармацыю. Мог тады Браслаўскі і вялікі запушчаны канал у сажалку акультурыць ды закапаць яго злучэнні з ракой, каб разведзеная рыба не ўцякала. І стала зразумела, чаму я раней не прабраўся ў рачную пятлю, бо было тое ў 70-я гады. Тады там сапраўды былі зараснікі і балота. А цяпер - культурная паляна.